Оливи: види, маркування, бренди

Олива для двигуна – один з основних видів автомобільних матеріалів, який забезпечує тривалий ресурс всіх частин силового агрегату автомобіля. Від правильності вибору оливи залежить, як довго двигун автомобіля не буде доставляти клопоту своєму господареві. Проте зовсім не кожен автомобіліст здатний правильно вибрати оливу для двигуна з причини відсутності необхідних знань про типи та маркування олив. Ми  розповімо про всі тонкощі вибору олив для двигуна автомобілів, розглянемо основні існуючі типи. Залежно від призначення їх підрозділяють на оливи для   дизелів, оливи для   бензинових двигунів   і універсальні моторні оливи, які призначені для змащування двигунів обох типів. Всі сучасні моторні оливи складаються з базових олив і поліпшуючих їх властивості присадок.

Отже  якщо за кермом автомобіля ви знаходитесь не перший день, то знаєте, що автооливи бувають трьох типів: полусинтетична, синтетична і мінеральна.

Мінеральна олива (вона ж нафтова) являє собою первинний продукт переробки нафти і відрізняється високою в'язкістю. Вона вимагає частої заміни і оптимально підходить для двигунів старіше 10-15 років.

Синтетична олива виходить шляхом хімічної переробки продуктів перегонки нафти. Вона відрізняється низькою в'язкістю, великим терміном експлуатації і забезпечують захист двигуна в екстремальних температурних умовах. Але синтетична олива і найдорожча. Так, її рідше потрібно міняти у двигуні, однак різниця в ціні може нівелювати таку економію. До того ж, синтетичну оливу не можна назвати ідеальною для старих двигунів, оскільки її витрата в двигунах старше 10-15 років більш висока, ніж у сучасних силових агрегатах.

Напівсинтетична олива - це суміш двох типів моторних олив, в якій 50-70 % займає мінеральна складова, і від 30 до 50% - синтетична. Напівсинтетична олива дешевша синтетичного і більш ефективне в порівнянні з мінеральним. Своєрідна золота середина.

Крім того, моторні оливи поділяють ще й за сезонної орієнтації, тобто по температурному режиму експлуатації, з урахуванням ступеня його в'язкості. Від цього показника безпосередньо залежить те, при якій температурі можна буде запустити двигун. Визначити сезонність оливи можна з маркування.

 

Маркування оливи

Купуючи оливу, Ви звертаєте увагу на показник в’язкості, який, наприклад, може бути позначений індексом 10W40, 5W30 та багато інших. Ці позначення містять інформацію про в’язкість та про ступінь збереження своєї консистенції при мінусових і при плюсових температурах. Але як правильно розшифрувати температурний режим, який криється за цими позначеннями? Ми пропонуємо вам ознайомитися з невеликою таблицею, де зібрані всі типи вязкостей з позначеннями за максимальної і мінімальної температури використання. Спираючись на дані цієї таблиці, Ви зможете підібрати найбільш вдалий тип і в’язкість оливи для вашого автомобіля.

Автомастила: види, позначення маркування, бренди

Фірми-виробники олив

Ринок автомобільних олив пропонує широку палітру, як олив вітчизняного виробництва, так і зарубіжного. Найголовніше, не загубитися у величезному асортименті і вибрати саме те, що потрібно вашому автомобілю. За консультаціями та порадами звертайтеся до специалістів наших магазинів