Розшифровка позначення шин

Підбираючи зимову або літню гуму, вивчаючи її маркування, дуже важливо дотримуватися порад заводу-виробника авто, так само варто врахувати особисті побажання водія. 

 Термін "маркування шин" означає збірну інформацію про її тип, конструкцію, розмір, а також включає дані про її вантажпідйомність, допустимому швидкість, направленність, сезонність та інші властивості. Зазвичай, маркування шини автомобіля розташоване на її бічній стороні, тобто на боковині, але деякі відомості можна прочитати і на самому протекторі, про що ми розповімо далі. 

 Залежно від країни-виробника, бренду і т. д. маркування шини розшифрування може мати абсолютно різне, але ми спробуємо розглянути основні позначення маркування шини на прикладі моделі вітчизняного виробництва Rosava WQ - 102 (185 / 65 R14)

  Маркування гуми

 1. Розмір (185/60 R14). Тут ширина 185 мм, 60% від 185 мм (111 мм) становить висота профілю. R - тип конструкції. У даному випадку R означає радіальна, рискою перед діаметром позначається діагональна конструкція, наприклад "-14"). Внутрішній діаметр — 14 дюймів. 

 2. Модель (WQ -102). 

 3. Бренд (ROSAVA, вона ж – Росава). 

 4. Країна, де виготовлена покришка (MADE IN UKRAINE).

  5. Нормативний акт, за вимогами якого виготовлений цей екземпляр​​ (ТУ У 6-30253385.003).

  6. Ще раз зазначено, що тут радіальна конструкція (RADIAL). Зазвичай таким буває маркування легкових шин. 

 7. Наявність металокордного брекера (STEEL). Інший варіант позначення- Steel belted. 

 8. Безкамерна покришка (TUBELESS). Також може позначатися - TL. У свою чергу камерна позначається, як "Tube type" або "TT". 

 9. Шину можна зашипувати (STUDDABLE). 

 10. Індекс навантаження (82). Існує спеціальна шкала можливих індексів навантаження. 

 11. Індекс швидкості (S). Існує спеціальна шкала можливих індексів швидкості. 

 12. Сезонність. Mud + Snow (бруд+сніг) - маркування зимових шин. Крім цього сезонність може позначатися так: M + S, M.S, MS, M & S - зимова. Маркування всесезонних шин може бути таким: R + W (Road + Winter = дорожна + зимова), All season, Any Weather (AW), All Weather, Tous terrain, AGT - (All Grip Traction) - всесезонна. 

 13. Позначення рівня зносу (TWI - Tread wear indication). Крім цього деякі виробники для зручності водіїв вносять в маркування зимових та літніх шин свої позначення для зносу. Так Nokian наносить на протектор цифри - висота протектора в мм, у вигляді поглиблень (див. рис.). Найменше заглиблення має найбільша цифра. Наприклад, як тільки не видно цифри 8, це означає що висота протектора вже не більше 8 мм. 

 14-15, 17. - позначення відповідності новому маркуванню шин, обов'язковому для тих, що продаються на території ЄС. У “кільці” «Е» означає ЄС, число - код країни-виробника, де була пройдена сертифікація на безпеку. Далі, поза колом, вказано шестизначний код сертифікату, виданого їй. Після цього у невеликому квадратику вказана відповідність вимогам ЄС по шуму. 

 16. Дата випуску (дві перші цифри - тиждень, дві останні - рік). Наприклад, позначення 1517 означає, що шина була випущена в квітні 2017 року. (XXXX). 

 18-20. Маркування відповідності вимогам Транспортного департаменту уряду США. Перші три букви (DOT) - абревіатура даної держустанови (Department of Trasnpotation), наступні дві букви - умовний код заводу-виробника, далі 2 символи - код розміру. Крім цього додатково може вказуватись код бригади, яка виготовила конкретно цю шину.

  21. Зазначено, скільки тут шарів корду (брекера і каркаса), а також його тип. (PLIES: SIDEWALL 1 POLYESTER TREAD 1 POLYESTER + 2 STEEL + 1 NYLON). На це маркування варто звернути особливу увагу, якщо ви вибираєте шини для вантажних автомобілів, так як, від кількості шарів напряму залежить вантажопідйомність авто. 

 22. Максимально дозволені значення навантаження і тиску (для Канади і США) (475 kg (1048 Lbs) MAX AT 250 kPa (36 psl)). 

 23. Маркування рівня якості (TRAEDWEAR 180 TRACTION A TEMPERATURE B). 

 24. Спрямованість обертання (стрілка). Тільки для шин з направленим малюнком протектора. 

 25. Піктограмки, що позначають приналежність до зимової лінійки. Ще може бути в рамці, яка зображує сніговою гору з трьома вершинами. 

 Крім згаданих вище маркувань, на купленому вами екзамплярі цілком можливо знайти й інші, відмінні від цих, маркування. Так, наприклад, для шин з асиметричним малюнком протектора наносять спеціальні позначення, щоб розрізняти внутрішню і зовнішню сторони: inside (side facing inwards) і Outside (side facing outwards) відповідно. Іноді виробники авто регламентують наперед тип шини, яку вони поставлять на базову комплектацію свого авто. На них також наносять певні маркування, наприклад, символами N0 або N1 (та ін.) позначають ті, що призначені для автомобілів Porsche, а М0 - для Mersedes. Дуже важливо також знати нову європейську систему маркування, яка стала обов'язковою* з кінця 2012 року. У цьому маркуванні оцінюються три критерії: витрати палива (або ж рівень опору коченню, який знаходиться в прямій залежності від витрат палива), ефективність зчеплення з мокрим дорожним покриттям і рівень шуму. 

 Якщо ви все ж не змогли до кінця розібратися з позначеннями на покришці, можете зв'язатися з нашими менеджерами, які нададуть вам професійну пораду.