Як вибрати акумулятор

Акумулятор, будучи невід’ємною частиною будь-якого сучасного автомобіля, дозволяє надійно функціонувати системі запалювання під час запуску «залізного коня» і всьому електрообладнанню в цілому. Це пристрій, що нагромаджує електроенергію і бере участь у запуску двигуна внутрішнього згоряння. Крім того, акумулятор живить і периферійну електроніку автомобіля.

 

Конструктивно акумулятор побудований дуже просто, він містить в собі 6 елементів напругою по 2 вольти кожен. У підсумку виходять сумарні 12 вольт напруги. Подібні елементи являють собою решітку зі свинцю, яку занурюють в електроліт, що проводить струм. Хімічні реакції, що протікають в акумуляторі, дозволяють одержувати електричний струм, що в підсумку призводить до розрядки самого акумулятора. Але підзарядка дозволяє знову акумулювати електричний струм.

 

Варто зазначити, що акумулятори не вічні і рано чи пізно, приходить момент, коли вони потребують заміни. Як показує статистика, акумулятори в середньому працюють близько 4 років. Правильний вибір акумулятора дозволить значно збільшити експлуатаційний термін служби автомобіля, дозволивши йому впевнено заводитися навіть у сильний мороз. Щоб визначити, який акумулятор вам потрібний, необхідно знати основні характеристики і умови роботи батареї.

Основні характеристики акумулятора

Перш за все, зазирніть в керівництво по експлуатації до вашого транспортного засобу. У ньому міститься інформація виробника про те, яка акумуляторна батарея вам необхідна. Якщо у вас немає цього керівництва, огляньте акумулятор, яким зараз користуєтесь. Вам потрібно буде підібрати аналогічне джерело живлення по ємності, розмірами, полярності і способу кріплення в автомобілі.

Електрична ємність

 Найважливіша характеристика акумуляторної батареї – ємність, яка вимірюється в ампер-годинах. Якщо вона занадто мала, енергії на запуск двигуна не вистачить. При виборі нового джерела струму орієнтуйтеся на ємність, рекомендовану виробником автомобіля, або на робочий об’єм і тип двигуна. 

Якщо на автомобілі встановлений солідний «електропакет» (сигналізація, електроприводи, кондиціонер, нагрівальні пристрої, потужна аудіосистема), то зайві 5-10 Аг для акумулятора не завадять.

Габаритні розміри

 Габаритні розміри – довжина, ширина і висота акумулятора. Розміри обумовлені певним простором в автомобілі, яке виділено під акумулятор. Визначити габаритні розміри легко: можна самостійно виміряти старий акумулятор або звернутися до продавця-консультанта.

Полярність і тип клем

 Існує 2 полярності акумуляторів: пряма і зворотна. На корпусі акумулятора є позначки «+» і «-». Коли ви дивитеся на акумулятор (з боку наклейки з назвою) і позначка «+» розташована зліва, то це пряма полярність. Відповідно, якщо зліва розташований «-», то це зворотна полярність.

 Існує 3 типи клем: європейські «товсті», японські «тонкі» й американські «гвинтові».

Умови роботи акумулятора

Температура повітря

 Відомо, що із зміною температури змінюється щільність і в’язкість електроліту в акумуляторі. При зниженні температури швидкість реакції різко знижується і зменшується час, протягом якого батарея зможе видавати необхідний струм для запуску двигуна. При низьких температурах акумулятор гірше приймає заряд, а стартеру необхідний більший струм і значно більше часу для запуску двигуна, ніж при більш високих температурах.

 Якщо автомобіль буде інтенсивно експлуатуватися у смузі холодного клімату, то бажано придбати акумуляторну батарею ємністю на 5-10 Аг більше рекомендованої.

Дорожні умови

 При експлуатації в умовах нерівних доріг і бездоріжжя автомобіль (а разом з ним і акумулятор) піддається підвищеним вібраціям і трясінню. Це небезпечно тим, що під впливом вібраційних навантажень активна маса буде швидко викришуватися з пластин. У результаті відбудеться втрата ємності і зросте ймовірність короткого замикання.

 Для автомобіля, що часто рухається по поганих дорогах, можна порекомендувати акумуляторну батарею, яка виготовлена за технологією додаткової фіксації пластин (HEAVY DUTY). У такої батареї значно знижена ймовірність короткого замикання.

Умови експлуатації

 Під умовами експлуатації мається на увазі частота пусків двигуна автомобіля за період часу. Часті пуски у відносно короткий проміжок часу, або пуск – короткий пробіг – тривала зупинка, особливо при низьких температурах, небезпечні тим, що акумуляторна батарея, поступово віддаючи розряд, просто не встигає заряджатися. І якщо щодня експлуатувати акумулятор в таких режимах (без додаткової підзарядки), то з часом батарея буде швидко втрачати ємність.

 Для таких умов експлуатації рекомендується купувати хорошу батарею,що не обслуговується, з низьким саморозрядом, поліетиленовим конвертом-сепаратором. Ємність батареї не повинна перевищувати рекомендовану, оскільки заряд батареї і без того може бути неповним.

Важливо

Вивчіть супровідну документацію. Якість товару має бути підтверджено відповідним сертифікатом. Зверніть увагу на особливості експлуатації, терміни та умови обслуговування, зазначені в гарантійному талоні. Якщо гарантійний термін складає більше року – значить, виробник упевнений в якості своєї продукції.

 Перед покупкою уважно огляньте корпус батареї. Переконайтеся, що на ньому немає ніяких пошкоджень. Попросіть виміряти щільність електроліту акумулятора. Її значення не повинно відрізнятися від заявленої виробником більше, ніж на 0,02 г/м3.